top of page

OVER IJSSELJAZZ

Ons festival door de jaren heen

IJsselJazz is een jaarlijks muziekfestival in de Nederlandse plaats Gorssel, dat sinds 2006 elk tweede weekend in september plaatsvindt. Het muziekfestival heeft in de afgelopen jaren landelijke bekendheid gekregen en trekt zo'n 10.000 muziekliefhebbers. Vanaf diverse podia in het dorp presenteert Stichting IJsselJazz jaarlijks een keur aan artiesten van (inter-)nationale bodem. Het festival is vrij toegankelijk.


Opzet

IJsselJazz is een eendaagsfestival, dat wordt georganiseerd door vrijwilligers van de Stichting IJsseljazz en mogelijk gemaakt door vele sponsoren uit de regio. Het is zo een festival van en voor iedereen en speelt zich af op de zondag.

Het festival wordt gehouden in Gorssel, midden in het dorp. Er zijn dit jaar 3 podia: het Hoofdpodium aan de Hoofdstraat, daar treden jazz- en soulbands op. Parallel aan het programma op het hoofdpodium vinden op het Nijverheidsplein optredens van blues- en rockbands plaats. Het derde podium, het talentenpodium, is gevestigd achter Museum More. Hier wordt aandacht gegeven aan (jong) talent. Een keur aan (internationale) artiesten heeft IJsseljazz inmiddels bezocht.

Tijdens het festival doet de meeste horeca in het dorp mee aan de verkoop van eten en drinken. Een deel van de opbrengst gaat naar de Stichting IJsseljazz voor de financiering van het programma en de faciliteiten. .

 

Geschiedenis

In 2005 werd het fundament gelegd voor wat een jaar later IJsselJazz zou gaan heten. Er werd een deal gesloten met de bekende saxofonist Hans Dulfer om een 1,5 uur durend concert op het hernieuwde Marktplein aan de Hoofdstraat te geven. Een onverwacht grote opkomst en vele positieve reacties bracht enthousiasme onder een aantal ondernemers. Met de wetenschap dat dit goed bij het dorp Gorssel zou kunnen passen werd nagedacht over een structureel jazzfestival.


In 2006 vond op 11 september de eerste editie van IJsselJazz plaats. Hoogtepunten van deze dag waren de saxofoon battle met Hans Dulfer, Wouter Kiers, Ruud de Vries en Boris van der Lek en een optreden van Boris, die kort daarvoor Idols gewonnen had. De eerste editie werd bezocht door circa 3.000 bezoekers. De organisatie besloot daarop dat IJsselJazz moest blijven. Om het festival verder te professionaliseren richtte de organisatie in 2007 Stichting IJsselJazz op. Een dagelijks bestuur en diverse commissies gingen druk aan de slag. Sponsors werden benaderd en geworven, infrastructuur werd geoptimaliseerd en meerdere artiesten met naam werden gecontracteerd. Het onafhankelijke festival wordt tot op heden georganiseerd door vrijwilligers en mogelijk gemaakt met sponsorgelden. In 2007 speelden onder andere op IJsselJazz; Hans & Candy Dulfer, The Jazzinvaders, Kim Hoorweg en The Bigband Straight Ahead. Het resulteerde in een groei van het aantal bezoekers: circa 7.000 muziekliefhebbers bezochten IJsselJazz in 2007.


Aangezien Stichting IJsselJazz zich tot doel had gesteld om IJsselJazz in drie jaar tijd op de kaart te zetten zou 2008 het jaar van de waarheid worden. De begroting ging omhoog, voorzieningen werden verbeterd, de IJsselJazz "horecamunt" werd geïntroduceerd en meer artiesten met naam werden gecontracteerd. Wouter Hamel, The Rosenberg Trio, Jan Akkerman en Candy Dulfer en Band zorgden er onder andere voor dat ruim 13.000 bezoekers een onvergetelijke dag kregen. Vanaf 2011 is het evenement uitgebreid met de Noabers Night op zaterdagavond. Aan de vooravond van het hoofdprogramma verzorgt Stichting IJsseljazz op het podium aan het Nijverheidsplein een programma speciaal voor dorpsgenoten en belangstellenden.

In 2015 vond de 10e editie plaats. Op deze editie werd een concept dat voor IJsseljazz lang succesvol is geweest, Gorssel Huilt, samen met de oorspronkelijke organisatoren nieuw leven ingeblazen. Het werd een groot succes als dorpsfeest op de zaterdagavond en wordt sindsdien jaarlijks opnieuw geprogrammeerd. Op de zondag speelde Candy Dulfer als slotact, de familie Dulfer heeft immers een nauwe band met het ontstaan van IJsseljazz. 

In 2016 werd de organisatie opgeschrikt door twee betrokken dorpsgenoten die de diagnose ALS kregen. Nauwelijks van de schok bekomen werd besloten het festival in het teken van ALS te plaatsen. De Stichting IJsseljazz nam daarmee een initiatief dat ook tot vele andere acties in en om het dorp leidde. Na 'the Battle against ALS' , waaraan giganten als Lucretia van der Vloot, Eline Gemerts, Boris van der Lek, Benjamin Herman, Hans Dulfer, Cyril Directie, Erik Kooger, Def P, Jules Deelder, Bas van Lier mee deden, werd een aanzienlijk bedrag bekend gemaakt dat door verschillende actievoerders bij elkaar werd gehaald voor ALS Nederland. Een ontroerend moment in de geschiedenis van het festival.

De jaren daarna werd er opnieuw een groot festival neergezet. Vele (inter)nationale artiesten hebben inmiddels opgetreden op het festival en daarmee hoopt Stichting IJsseljazz een mooi podium en plek gecreëerd te hebben voor zowel de artiesten als de bezoekers. Door Covid-19 kon helaas het festival in 2020 en 2021 niet doorgaan, maar het jaar 2022 is in de boeken gegaan als ons fantastische 15-jarig JUBILEUM.

bottom of page